Ett gångjärn är en detalj till dörrar som behövs för att dörren ska kunna öppnas och stängas. På en dörr sitter det alltid minst två gångjärn som kan se olika ut och vara av olika material. Även om gångjärnen kan tyckas vara en liten del kan den göra en stor skillnad på hur dörren uppfattas och känns. Den mest tråkiga dörren kan få ett rejält upplyft med ett par snygga gångjärn i smide men på samma sätt kan en vacker port förlora sin skönhet med gångjärn som inte passar in.

Gångjärn i smide – En historisk plats

Gångjärn i smide har en historisk plats – i gamla slott och finare bostäder hade många dörrar och portar gångjärn tillverkade av smide. Så kallade bandgångjärn var extra vanliga – långa och smala järnblad som sträcker sig längs en stor del (ibland även hela) av dörren. Förutom att fungera som gångjärn band dessa gångjärn samman plankorna i dörren.


Gångjärn i smide: fördelar

Gångjärn kan vara av olika material, i olika storlek och olika design. Gångjärn i smide har många fördelar. För tyngre dörrar och portar är det ett perfekt alternativ. Också för dig som har en äldre port eller grind och vill ge den ett gammalt och antikt utseende. EASYSTEEL har ett stort utbud av snygga gångjärn i smide för dina byggprojekt.
Gångjärn behöver vara starka och kunna stå emot hårt väder, nederbörd och vind om det befinner sig utomhus. För tunga dörrar och portar är det extra viktigt att gångjärnen är starka och robusta. Här gör sig gångjärn i smide perfekta. Är det däremot lättare konstruktioner som kanske står skyddat mot vind kan det räcka med gångjärn av exempelvis rostfritt stål.


Gångjärn i smide till grindar och dörrar

På EASYSTEEL säljer vi tillbehör för att göra din egen vackra och unika grind. En grind i smide behöver också gångjärn i smide för att kunna bära den tunga konstruktionen. Dessutom passar de perfekt ihop med varandra. På EASYSTEELS hemsida kan du få inspiration om gångjärn och grindar i smide.
Behöver du gångjärn till en dörr behöver du ställa dig några frågor för att välja rätt gångjärn. Den första viktiga delen är, precis som vid grindar, vikten. En tung dörr behöver ett kraftigare gångjärn. Det kan också behövas fler till antalet. En vanlig dörr klarar sig fint med två gångjärn – men en tyngre dörr kan behöva kompletteras med ytterligare ett eller två gångjärn.
Gångjärn i smide är perfekt för tyngre dörrar. En tråkig dörr kan få ett enkelt och snabbt upplyft med ett par snygga gångjärn i antik stil.

Stort utbud på EASYSTEELS hemsida

EASYSTEEL har ett stort utbud av beslag till räcken, grindar, portar och dörrar. Beslagen finns i olika material såsom zink, aluminium och rostfritt stål – men också smide. Gångjärn är ett av dessa beslag som EASYSTEEL erbjuder sina kunder.
På hemsidan finns också utförliga guider, instruktioner och manualer kring olika Gör-Det-Själv projekt för grindar, staket, portar etc. Vill du bygga något av dessa själv och är i behov av delar – såsom gångjärn i smide – kan du enkelt och smidigt få inspiration och vägledning där.
Förutom gångjärn i smide säljer EASYSTEEL också en stor mängd andra beslag i smide såsom ringar, stänger, knoppar och annat. Smide gör sig fantastiskt snyggt i många olika miljöer.