Så här underhåller du ditt räcke

Kan rostfritt stål rosta? Ja – men det kan lätt undvikas…

Det är en vanlig missuppfattning att rostfritt stål inte kan rosta. Speciellt vid utomhusinstallation kommer ditt räcke att sättas på hårda prov i form av en föränderlig miljö.

Dina stålprodukter påverkas av till exempel växlande väder, surt regn, klor eller saltvattenånga, bromsdamm eller annat som du kanske inte tänker på. Men som tur är finns det goda råd om du vill undvika rost på ditt räcke.

 

Vad kan man göra?

Om du vill ha en lång livslängd på ditt rostfria räcke är det viktigt att du underhåller det.

Ett gott råd är därför att ”passivera” ytan i samband med installationen. Detta görs genom att tvätta räcket med en urvriden trasa, med vanlig citronsyra. Passivering av rostfritt stål syftar till att avlägsna järn och andra metaller från ytan på det bearbetade arbetsstycket, vilket säkerställer en korrosionsbeständig yta. Detta håller ytan passiv och minskar risken för rostbildning.

Dessutom är det viktigt att poängtera att ett rostfritt räcke är som många andra produkter. Ingenting är underhållsfritt. Trä ska skötas, fönster ska putsas och stål ska rengöras med jämna mellanrum om det ska se ut som när det sattes upp. Det är därför viktigt att alltid hålla ytan ren och välja det material som är bäst lämpat för uppgiften.

 

Rengöring av räcken i rostfritt stål

Ett räcke i rostfritt stål behöver underhåll 1-2 gånger om året för att hålla sig snyggt.
Använd milda rengöringsmedel och en mjuk trasa att torka av och kom ihåg att skölja med vatten så att eventuella tvålrester försvinner. Behöver du ett starkare rengöringsmedel kan du köpa vår rengöringsspray som effektivt tar bort smuts från ditt stålräcke. Men använd aldrig rengöringsmedel som innehåller syra eller klor.

 

Rengöring av räcke med vajer

Tråden på ditt räcke är vriden och därför kan du upptäcka att smuts och eventuellt mossa sätter sig i spåren.

Om så är fallet kan du med fördel använda en stålborste som kan komma in i spåren. Se bara till att den är gjord av rostfritt stål så att rost inte överförs till tråden.

 

Rengöring av räcke med bottenskena i aluminium

Ett räcke med bottenskena behöver underhållas 1-2 gånger per år för att hålla sig snyggt.
Här kan du med fördel använda ett milt rengöringsmedel och en mjuk trasa att torka av. Var noga med att skölja med vatten för att ta bort eventuella tvålrester. Använd aldrig rengöringsmedel som innehåller syra eller klor.
Det är viktigt med aluminium att inga vassa eller repande verktyg används. För då riskerar du att göra repor i ytan som kommer att börja oxidera.
Gummilisterna kan med fördel rengöras med en diskborste av nylon, vilket gör det möjligt att komma ner till kanten och därmed rengöra mer effektivt.

 

Underhåll av ledstång i trä

När det är dags att underhålla din ledstång i trä beror på om du har valt att ge den olja eller lack.

Om du väljer att olja in din ledstång i trä rekommenderar vi att du kontinuerligt övervakar om den börjar se torr ut. Om den gör det är det dags att ge den en omgång olja. Som regel räcker det att ge ledstångsoljan 1-2 gånger om året.

Väljer du att lacka din trähandledare brukar det ta lite längre tid innan du behöver få tag på lacken igen. Det är först när du kan se att lacken har börjat släppa som du behöver applicera ny lack.

 

Rost har dykt upp på mitt räcke – vad gör jag?

Oroa dig inte, den kan rengöras igen. Regelbunden rengöring kan hjälpa till att säkerställa att det rostfria stålet håller sig snyggt över tid. Om ytan har blivit missfärgat kan det enkelt åtgärdas eftersom den bildade rosten och föroreningen bara behöver tas bort.

Börja med att rengöra stålet med ett milt rengöringsmedel. Sedan kan du torka av det förorenade området med en disksvamp och till exempel citronsyra. Detta kommer att lösa upp rost och järn från ytan – kom ihåg att skölja noggrant med vatten.

Rostfria komponenter monterade på plats kan rengöras med trasor eller med en disksvamp. Försiktighet måste dock iakttas för att säkerställa att ytor under och runt det rostfria stålet som inte tål syra täcks.